Blogs

Haaruitval, psychologisch?

Haaruitval, psychologisch?

Haaruitval, haarverlies en haarproblemen liggen heel gevoelig bij zowel mannen als vrouwen en zijn niet eenvoudige onderwerpen om te bespreken. Veel mensen uit deze groep worden onzeker door het verlies van hun haar maar ook over de onduidelijke informatie waardoor zij haar verliezen en wat er aan te doen is.

Dr. Don komt later aan het woord over zijn kijk op haartansplantaties en behandelingen die haargroei stimuleren.

 

Haarverlies is niet alleen een lichamelijke aandoening

Haarverlies is niet alleen een fysieke aandoening, het kan ook een behoorlijke psychische impact hebben. Hoewel het voor vrouwen doorgaans erger is, moeten we ook het effect op mannen niet onderschatten. Haaruitval kan leiden tot angstaanvallen, depressie en een terugtrekking uit de sociale omgeving.

Er is veel onderzoek gedaan om het psychologische effect van haaruitval beter te begrijpen. Wat we zeker weten, is dat het heel belangrijk is dat u de tijd neemt om goed na te denken wat haarverlies voor u persoonlijk betekent en welke behandelmethode het beste bij uw persoonlijke leven past. Een weloverwogen keuze en een objectief advies geeft de meeste kans op succes en zal ook zo door u ervaren worden.

Onderzoek
De reacties op haarverlies die kunnen ontstaan zijn uit een groot onderzoek in Amerika in kaart gebracht. Vooral de psychologische kant van haarverlies heeft veel aandacht gekregen. Deze reacties zijn onder andere:

Paniek
Door haarverlies kunnen mannen gaan twijfelen aan hun mannelijkheid. Haar wordt in de meeste culturen al eeuwenlang geassocieerd met kracht en mannelijkheid. Haaruitval kan iemands uiterlijk behoorlijk veranderen. Het is normaal dat men zich dan vragen gaat stellen: Vinden mensen me nog steeds aantrekkelijk? Zal ik er ouder uit gaan zien? Zal het mijn carrière negatief beïnvloeden? Zullen mijn vrienden me uitlachen? Deze terechte zorgen over haaruitval kunnen leiden tot angstgevoelens en paniek.

Ontkenning
Sommige mannen vinden het moeilijk toe te geven dat ze aan haarverlies lijden, zelfs tegenover zichzelf. Dit leidt ertoe dat sommige mannen alles doen om hun haaruitval verborgen te houden. Een klassiek voorbeeld hiervan is het overkammen van het haar naar één kant. Het is niet ongewoon dat een man zijn haaruitval zelfs voor zijn eigen vrouw geheim houdt. Het niet kunnen of willen accepteren dat het om afwijkend haarverlies gaat kan leiden tot ineffectieve behandelingsmethoden.

Schaamte
Vrienden en collega's die spotten met haaruitval kan een gevoel van vernedering oproepen. Het kan zeer moeilijk zijn met zulke opmerkingen om te gaan. Als die persoon er heftig op in gaat toont dit dat een gevoelige snaar is geraakt, wat vaak in nog meer getreiter resulteert.


Wanhoop
De hiervoor beschreven reacties op haaruitval kunnen een gevoel van wanhoop oproepen, en een wanhopig persoon kan impulsieve en onverstandige keuzes maken.


Fixatie
Een fixatie kan hand in hand gaan met een vorm van depressie. Mannen die bijvoorbeeld aan haaruitval op verschillende plaatsen op het hoofd lijden, kunnen zich op een bepaald gebied fixeren (bv. de kruin). Door de fixatie op een bepaal gebied kunnen ze hun haaruitval niet als geheel zien.

Jaloezie
Het is niet verbazingwekkend dat sommige mannen jaloers zijn op hun vrienden die een hoofd vol haar hebben.

Isolatie
Hoewel haaruitval bij mannen veel voorkomt, kunnen mannen zich geïsoleerd en alleen voelen. Traditioneel wordt het uiten van gevoelens en zorgen als niet-mannelijk gezien. Het openlijk uiten van gevoelens wordt als zwaktebod beschouwd.

Meer informatie of een persoonlijk gesprek?

Neemt u dan contact met ons op. Onze artsen en hairtechnicians vertellen en adviseren u graag over de mogelijkheden. Voor een gesprek in Hengelo kunt u contact opnemen met 074 - 30 30 250, voor een gesprek in Amsterdam belt u naar 020 - 89 50 455.

 

Print

Wij zijn aangesloten bij

  • NVCG
  • NVVH
  • NVVCC
  • Anbos
  • DGAUF
  • DALA